Δίκτυο Αλληλεγγύης Καλλιθέας

…κανένας μόνος του στην κρίση

Το σπουργιτάκι που θα συγκρατούσε τον ουρανό με τα πόδια του

DSC_0202_Cropped_600653

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του κόσμου κατά την διάρκεια του Χαριστικού – Ανταλλακτικού Παζαριού βιβλίων, CD και παιχνιδιών που διοργανώσαμε στην Καλλιθέα στις 15 Δεκεμβρίου.

Πολλοί, που δεν ήρθαν μόνο να πάρουν αλλά συζήτησαν μαζί μας, που έτρεξαν στα σπίτια τους και γύρισαν με βιβλία και παιχνίδια να τα βάλουν δίπλα σ’ αυτά που είχαμε κατορθώσει να μαζέψουμε εμείς, μια κοπελίτσα που έφερε το βιολί της να παίξει κάποια κομμάτια για μας. Πολλοί που επέμεναν να αφήσουν ένα συμβολικό ποσό – «μα δεν κάνει να τα πάρουμε έτσι, κι εσείς κάπου θα τα δώσετε» -, η συγκινητική αξιοπρέπεια του λαού μας, ντόπιοι και μετανάστες, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Μια κοπέλα στάθηκε πολλή ώρα κοντά μας, μιλήσαμε για τις ανάγκες που είναι τεράστιες, για το τι μπορούμε να κάνουμε, για την ανάγκη να αντιπαραθέσουμε την Αλληλεγγύη απέναντι στην φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη. Έφυγε για λίγο και επέστρεψε με μερικά αντίτυπα από ένα, σύντομο, λαϊκό παραμύθι. Ένα λαϊκό παραμύθι που, αλληγορικά όπως όλα τα παραμύθια, μιλάει για την Αλληλεγγύη, για την συλλογική δύναμη των αδύναμων.

«Υπήρχε ένα σπουργιτάκι που, όταν άκουγε τη  βροντή της θύελλας, ξάπλωνε στη γη και σήκωνε τα μικροσκοπικά πόδια του προς τον ουρανό.
– Γιατί το κάνεις αυτό; Το ρώτησε μια αλεπού.
– Για να προστατέψω τη γη, που έχει τόσα ζωντανά πλάσματα! απάντησε το σπουργιτάκι. Σηκώνω τα πόδια μου για να συγκρατήσω τον ουρανό, σε περίπτωση που φανούμε άτυχοι και ο ουρανός πέσει πάνω μας.
– Τα καχεκτικά ποδαράκια σου να συγκρατήσουν τον απέραντο ουρανό; ρώτησε με απορία και ειρωνεία η αλεπού.
– Ο καθένας εδώ κάτω στη γη έχει το δικό του κομμάτι ουρανού να συγκρατήσει, απάντησε το σπουργιτάκι."

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s